Back to the list

Proč z vodovodu teče nahnědlá voda?



Hnědá, červená neboli rezavá. S tímto problémem se často setkávají uživatelé studen a vrtů, ale také rodiny v domácnosti. Lidé, kteří se v této situaci ocitnou, si často řeknou, že stačí počkat, vypustit pár litrů vody a vše bude v pořádku. Co ale v případě, že tomu tak není? Tehdy riskujete nejen zežloutnutí vašeho bílého prádla a poškození vašich spotřebičů, ale především si zahráváte s vlastním zdravím!



Jak to ale vysvětlit?

Rezavá voda je příznakem vysokého obsahu železa v okysličeném ( III-oxidačním) stavu. Pokud je zdrojem vody veřejný vodovod, tak železo ve vodě je většinou jen chvilkovým jevem. Tohle se Vám může stát v době poruch čerpací stanice nebo havarijních oprav vodovodu, kdy dostáváte tuto vodu ze svých kohoutků.

Jiná situace je v případě použití vody z vrtů. Prakticky ve všech vodonosných vrstvách půdy lze najít železo v II-oxidačním stavu v různých koncentracích. Je to z důvodu obsahu pyritu v hlinitých vrstvách, humusových kyselin v půdě a také přítomností bakterií. Také se ve vodě nachází rozpuštěny kyslík, který způsobuje oxidaci železa. V důsledku toho, železo oxiduje do III stavu a my můžeme spatřit lehce žlutý nebo hnědý odstín vody.


Škodlivost železa

Pro lidský organismus vysoký obsah železa ve vodě zásadním způsobem hrozbu nepředstavuje. Navíc, v nádobě železo sedimentuje, a potom lze pro pití použit již čistou a průzračnou vodu (norma obsahu do 0,2 mg/l) . Na druhou stranu od vysokého obsahu železa vše žloutne, počínaje příbory a prádlem, až po zuby. Také, železo není jediným prvkem ve vodě a jeho obsah svědčí o hrozbě mikrobiologických částic ve vodě, které už biologicky škodlivé jsou.

Jak se železem bojovat


První způsob je velmi shodný s tím, co nám nabízí samotná příroda – aerace (nasycení kyslíkem), sedimentace a následná filtrace přes vrstvu písku. Avšak v bytovém prostředí je tento způsob těžce proveditelný, jelikož je třeba využít zařízení velkých rozměrů, pravidelně ho čistit a neustále sledovat dlouhý proces sedimentace.


Proto jsou v dnešní době optimální variantou speciální filtry pro odstranění železa s automatickými nebo ručními řídicími ventily. V těchto filtrech je speciální katalytická náplň, která způsobuje rychlou oxidaci a sedimentaci železa. Z tohoto důvodu filtry mají malé rozměry a nepotřebuji speciální a drahý servis.




Dále nabízíme:

1. Rozbor vody v akreditované společnosti

2. Čištění studny a vrtů

3. Systémy úpravy vody

4. Servis filtrů pro úpravy vody

5. Instalace filtračních zařízení